onsdag den 7. november 2012

I begyndelsen var det lyst og meget varmt

Det er forståeligt og alligevel paradoksalt, at den skabelsesberetning vi giver videre til de mindste børn er den kristne. At man til navnefester tropper op og giver mere eller mindre fremragende Billedbibler til de umælende og skrigende midtpunkter – når det nu er de færreste af os der køber ind på den skabelsesberetning, der står i Bibelen.

Historie om Gud der på syv dage skabte lyset, verden, mennesket og fridagen er god, konkret og saftig, men det er altså også digt. Og hvorfor ikke præsentere børn for den rigtige og en hel del mere komplicerede skabelsesberetning med Big Bang og hele pivtøjet. Det var hvad lægen Maren Weischer tænkte, da hun sammen med illustrator Julie Andkjær Olsen skabte ’Sådan begyndte verden’, der udkom i år.

Små bobler og enorme iskometer
Det er ikke en let opgave, at skulle forklare noget der både er så konkret og sindssygt abstrakt, som den absolutte uendelighed og et helt univers, der kan være i en ært. Eller hvordan livet opstår af små bobler og slutter med en stor oppustet sol. Det er svært nok at forstå for sådan en som mig. Og at skulle formidle det til børn er noget af en mundfuld.

Det er en enormt ambitiøst og modigt projekt Maren Weischer har kastet sig ud i – og i det store og hele lykkes det. Det er stadig tæt på uforståeligt – men nu har man da trods alt billeder af det man ikke rigtig fatter. Det der er udfordringen ved at formidle så abstrakte naturvidenskabelige udviklinger til børn er, hvordan Søren fortællestemmen skal lyde. 

Og her er bogen kun delvist vellykket. Det bliver desværre lidt for søgt og omklamrende når stemmen inddrager barnet med ’Dem har du måske hørt om?’, ’Måske har du set deres skeletter?’ og så videre eller når der bruges billeder som fx ’Du skal forestille dig at alt vandet, som du kender fra vandpytter, du hopper i, og brusebade, hvor du får vandet i øjnene – alt det vand kom flyvende som iskometer.’ Hvor vand forklares konkret  - uden dog at billedet med den sjaskende vandpyt bruges til noget, mens iskometer står ukommenterede hen – hvor fanden kommer de der kometer fra, tænker jeg – og er svar skyldig.

Ambitiøst
Det er med andre ord virkeligt svært at finde ud af, hvor gammel målgruppen er. Til gengæld synes jeg det fungerer rigtig godt, når stemmen undrer sig sammen men barnet og bare fortæller historien roligt og straight. ’Alle mennesker, alle dyr og alle planter kommer fra deres forældre. Derfor er det underligt at tænke på, at det allerførste liv kom ud af noget ikke-levende – ud af vand og sten – men det var alligevel sådan, det skete.’ Det er godt!

Da vi læste den for vores børn blev den 7-årige virkelig ked af afslutningen på verden, hvor Solen puster sig op, opsuger alt omkring sig og eksploderer i atomer, så hendes dyne måske bliver til en anden dyne engang. Det fik hende i hvert fald til at tænke over universet og tiden og filosofere over verden og være ked af at hun ikke havde talt mere med sin oldemor.  

Julie Andkjær Olsen har illustreret bogen ligesom teksten med en blanding af konkreter og abstrakter. Hendes stil minder om Helle Vibeke Jensens bare mindre skarp og abstrakt.

Men min kritik af 'Sådan begyndte verden' er detaljer, der på ingen måde overskygger det ambitiøse projekt.

Så jeg kipper med flaget og anbefaler ’Sådan begyndte verden’. Det er en lækker bog til videbegærlige børn, forvirrede voksne og som gaveide, når man ikke synes Adam og Eva-historien er helt fyldestgørende. Trods alt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar